Astma hos barn kopplat till mammans exponering för plast

Många ftalater, mjukgörande ämnen i plast, är hårt reglerade i EU och får inte användas i leksaker som barn kan stoppa i munnen. Nu visar en studie att barn som exponeras för ftalater redan i mammas mage kan ha ökad risk för astma.


Ftalater används som mjukgörare i många sorters plast och finns i till exempel gymbollar, träningsmattor, trädgårdsslangar, konstläder, till och med plasttryck på kläder.

Vissa ftalater som BBP är reglerade i EU för att de är giftiga, reproduktionsstörande och misstänkt hormonstörande. De får därför inte finnas i till exempel leksaker och barnvårdsartiklar som barn kommer i kontakt med och kan stoppa i munnen.

Nu visar en ny studie att barn som exponeras för ftalater redan i mammas mage kan ha ökad risk för astma.

Studier i möss och människor

Studien har utgått från analyser av urinprov från gravida kvinnor där de uppmätt nedbrytningsprodukter av ftalater och jämfört med fall av astma bland kvinnornas barn. De fann en tydlig koppling mellan hög exponering för ftalaten BBP under graviditeten och en ökad risk för allergisk astma hos barnet.

Resultaten bekräftades med ytterligare studier i möss där gravida och ammande möss exponerades för nivåer av ftalater motsvarande nivåer gravida kvinnor utsattes för. Djurstudien visar att ftalater påverkar arvsmassan i fostret medan det utvecklas i mammans mage. Ftalater verkar stänga av gener som är speciellt viktiga för att bromsa allergiska reaktioner från immunsystemet som astma.

När forskare sedan återgick till de kvinnor och barn som undersökts i den första delen av studien fann de att samma gener verkade avstängda hos de barn som fått astma.

– Resultaten från vår studie visar att ftalater också påverkar immunsystemet och kan tydligt öka risken för att utveckla allergier, säger Tobias Polte, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Kan finnas i äldre plastprodukter

Ftalater i plast kan vi få i oss via det vi äter och dricker men även luften vi andas och genom kontakt med huden. Inom EU är nu många ftalater hårt reglerade och får inte användas i till exempel barnleksaker men äldre mjuka plastprodukter och produkter tillverkade utanför EU kan fortfarande innehålla dessa mjukgörande ämnen.