Denna sovposition är säkrast mot slutet av graviditeten

Att sova på rygg mot slutet av graviditeten kan orsaka problem för fostret enligt en ny studie. Så här ska du sova istället.


En studie som övervakat gravida kvinnor under en natts sömn visar att sovposition kan öka risk för dödfödsel sent i graviditeten.

Resultaten visar att fostren var mer aktiva när mamman sov på höger eller vänster sida. Aktivitet är ett mått av fostrets välmående.

När mamman däremot rörde sig från att sova på sidan till att sova på rygg minskade barnets aktivitet snabbt och förblev stilla så länge mamman förblev på rygg.

Sammantaget visar studien att mammans sovposition kan kopplas till ökad risk för dödfödsel, sent i graviditeten, efter vecka 28.

Dags att ändra rekommendationer?

Studien som inkluderat 30 gravida kvinnor under vecka 34 till 38 av graviditeten, är den första att studera mammans sovposition och samtidigt övervaka fostret under natten.

Alla kvinnor som deltog i studien var friska med friska foster men framtida studier ska även fokusera på mödrar som rapporterat mindre aktivitet och rörelse från fostret under graviditeten, något som kopplats till ökad risk för dödfödsel.

– I en situation där bebisen kanske inte är frisk, till exempel vid dålig tillväxt, kanske barnet inte klarar av effekten av att mamman sover på rygg. Vi föreslår att det nu finns tillräckligt med bevis för att rekommendera mammor att undvika sova på rygg mot slutet av graviditeten, inte enbart baserat på epidemiologisk data men också för att vi visat att det har en tydlig effekt på bebisen, säger Peter Stone, forskare bakom studien, i ett pressmeddelande.