Vecka 16

Har du kanske redan känt den första sparken? Mellan vecka 16-20 känner du troligen att fostret sparkar inne i magen. I vecka 16 kommer även er första kallelse till ultraljudsundersökningen som görs i vecka 17.


Fostret

Fostret är nu cirka 11 centimeter och väger 80 gram. I vecka 16 kan fostret höra, och om det blir ett plötsligt ljud nära magen rycker fostret till. Fostervattnet förstärker nämligen alla ljud. För oss skulle det uppfattas som extrema oljud. Fostret har nu utvecklat naglar på fingrarna och kan röra på ögonen.

Mamma

Från och med vecka 16 brukar graviditeten börja kännas lättare igen. Har du varit mycket trött i början av graviditeten och mått illa brukar detta nu vara över. I vecka 16 brukar många kvinnor kunna känna de första sparkarna. Är du omföderska känner du ofta detta lite tydligare än om du är gravid för första gången.

Fostret är fortfarande så pass litet att en spark kan förväxlas med tarmrörelser eller gaser. Men det känns ungefär som en liten fisk som sprattlar till i magen.

Magen växer mer och mer och din midja syns mindre för varje vecka. En del kvinnor känner att de får halsbränna och/eller sura uppstötningar runt vecka 16.