Vecka 35

I vecka 35 ligger många barn med huvudet nedåt. Gör det inte det kan du i vecka 37 behöva göra ett vändningsförsök för att undvika att föda i sätesbjudning.


Vecka 35

I vecka 35 blir leder och muskler mjukare, detta kan göra att du får ont i ryggen.

Fostret

I vecka 35 försvinner håret som fostret haft på kroppen och byts ut mot ett skyddande fett, så kallat fosterfett. Fostret väger cirka 2,4 kilo och är 47 centimeter långt. De allra flesta foster vänder sig nu med huvudet nedåt. Skulle barnets huvud inte ligga fixerat nedåt i vecka 37 görs ett vändningsförsök.

Mamma

Nu har du gått upp mellan elva till tretton kilo. I vecka 35 börjar ledband och muskulatur i kroppen mjukas upp för att förbereda sig inför förlossningen. Det kan göra att du får ont i ryggen. Nu har du varit gravid länge och det är inte helt ovanligt att du börjar känna dig irriterad. Det är jobbigt att andas, sitta, ligga och sova.

Förlossningen

I vecka 35 och framåt är det bra om du börjar förbereda dig inför den kommande förlossningen. Är du rädd eller väntar du kanske med spänning på när den startar? Det är viktigt att du pratar med både din barnmorska och din partner om dina känslor. Kanske är din partner också orolig och har en massa funderingar. Det är skönt att ventilera och det kan lugna er båda två.

Vill du föda på ett speciellt sätt exempelvis i en viss ställning eller med eller utan bedövning, kan det vara bra att skriva ner dina önskemål på en lapp som sedan läggs i din förlossningsjournal.