Vecka 21

I vecka 21 börjar fostret utveckla tänder i tandköttet. Från och med femte graviditetsmånaden och ett tag framåt brukar de flesta kvinnor må bra. Den tiden brukar sägas vara den bästa i hela graviteten.


Fostret

I vecka 21 väger fostret ungefär 400-420 gram. Fostret har hår över hela kroppen som skyddar den tunna huden. Håret försvinner mer och mer ju längre graviditeten går och försvinner helt efter förlossningen. I vecka 21 börjar även tänderna utvecklas i tandköttet. Fostret övar sin matsmältning genom att svälja fostervattnet och kissar i magen.

Mamma

Från vecka 21 och ett par veckor framåt är oftast en lugnare period. Magen syns tydligt men du är fortfarande inte så pass stor att det är jobbigt. I vecka 21 har du gått upp mellan fyra till sju kilo. Din viktuppgång är mycket individuell och så länge du äter en hälsosam kost finns det inget att oroa sig för.

I och med att kvinnan tydligt kan känna sitt barn i magen är det många som blir mer slutna och mycket fokuserade på fostret.

Pappa eller partner

Det är inte helt ovanligt att du som pappa eller partner känner dig avundsjuk på att din kvinna får bära ert gemensamma barn och vara det nära hela tiden. Det är viktigt att du pratar med din partner och förklarar hur du känner.