Kallt klimat minskar risken för graviditetsdiabetes

Kvinnor som lever i kallare klimat under graviditeten är i mindre utsträckning drabbade av graviditetsrelaterad diabetes visar ny studie.


Kallare temperaturer verkar minska risken för diabetes under graviditeten, enligt en ny studie från Kanada.

Förekomst av graviditetsdiabetes visar studien är omkring 4,6 procent bland kvinnor som bor i områden där medeltemperaturen ligger under 10 minusgrader. Förekomsten ökar till 7,7 procent i områden där temperaturen är över 24 grader Celsius.

För varje ökning med 10 grader ökar därmed sannolikheten att kvinnor drabbas av graviditetsrelaterad diabetes med 6-9 procent.

Studien är baserad på över 555 000 graviditeter bland över 396 000 kvinnor under en 12-års period.

Alla studiedeltagare bor i staden Toronto med omnejd men var gravida under olika tidsperioder, när medeltemperaturen var varmare eller kallare.

Forskare bakom studien tror en förklaring kan ha att göra med hur människor producerar olika typer av fett.

– Många skulle nog tro att i varmare klimat är kvinnor utomhus mer och är mer fysiskt aktiva vilket skulle begränsa viktökning under graviditeten som ökar risken för graviditetsdiabetes. Men nyare studier visar att kallt klimat kan förbättra insulinkänslighet genom att aktivera en typ av fett som heter brun fettvävnad, säger Gillian Booth, författare bakom studien, i ett pressmeddelande.

Resultaten bekräftades även av en ytterligare studie som undersökte kvinnor som varit gravida två gånger, vid olika medeltemperaturer.

Klimatförändring kan öka risken för diabetes

Med en stigande medeltemperatur på jorden orsakat av klimatförändringar tror forskare bakom studien att resultaten även tyder på en ökad risk för graviditetsdiabetes i världen och att allt fler kvinnor kommer drabbas i framtiden.