Innovation & Forskning

Upptäckt: Möjlig orsak till graviditetsillamående

Det senaste året har två studier visat en koppling mellan graviditetsillamående och ett protein i blodet som verkar påverka moderkakan och aptit. Studierna ger nytt hopp om behandling av kraftig illamående som tidigare förklarats av hormoner.

Denna sovposition är säkrast mot slutet av graviditeten

Att sova på rygg mot slutet av graviditeten kan orsaka problem för fostret enligt en ny studie. Så här ska du sova istället.

Endometrios kan försvåra graviditet och förlossning

Endometrios kan leda till komplikationer i flera stadier av graviditeten samt under förlossningen, till exempel ökad risk för missfall och kejsarsnitt, visar ny omfattande studie.

Kallt klimat minskar risken för graviditetsdiabetes

Något positivt med Sveriges kalla vår?

Astma hos barn kopplat till mammans exponering för plast

Många ftalater, mjukgörande ämnen i plast, är hårt reglerade i EU och får inte användas i leksaker som barn kan stoppa i munnen. Nu visar en studie att barn som exponeras för ftalater redan i mammas mage kan ha ökad risk för astma.

Obligatorisk bedövning för nyförlösta kvinnor

Inrikes Under 2017 kommer nya riktlinjer inom förlossningsvården att börja gälla. Detta för att personalen lättare ska kunna leta efter förlossningsskador.

Socialstyrelsen uppmärksammar fosterrörelser för att rädda liv

För att minska antalet dödfödda barn i Sverige släpper Socialstyrelsen nya rekommendationer om fosterrörelser under graviditeten.

Ny metod ger läkemedel direkt till moderkakan

En ny metod ska kunna leverera läkemedel direkt till moderkakan utan att skada fostret. Det kan bli till en stor hjälp för gravida och minska risken för tidig födsel och havandeskapsförgiftning.

Bevisat: Zika orsakar fosterskador

Nu visar tre oberoende forskargrupper resultat på att zikaviruset kan ta sig in i moderkakan och sedan angripa fostrets hjärna.

Ditt barns celler lever kvar i din kropp

Efter att ha undersökt hjärnor på avlidna kvinnor fann forskare celler med den manliga Y-kromosomen i olika delar av hjärnan. Cellerna kommer högst sannolikt från kvinnornas barn som överförts under graviditeten. Vad cellerna gör där kan vi ännu bara gissa oss till.

Allt du behöver veta om zikaviruset

Vi sammanfattar de senaste utvecklingarna kring zikaviruset och hur det berör oss i Sverige.

Därför bör du gå ner i vikt mellan graviditeter

En ny svensk studie visar att kvinnor som går upp mycket i vikt mellan graviditeter ökar risken att föda ett dödfött barn.

Styrketräning bra under graviditeten

Gravida kvinnor rekommenderas oftast bara lättare träning. Enligt en ny studie från Sahlgrenska akademin kan dock styrketräning hjälpa till att minska graviditetsrelaterade besvär.

Stor diabetesrisk för överviktiga gravida

Om du är överviktig när du blir gravid är det viktigt att du går ner i vikt efter graviditeten. En viktökning från ursprungsvikten kan innebära en dramatiskt ökad risk för diabetes typ 2. Det visar en ny stor statlig amerikansk studie.

Gravida med depression kan få hjälp på nätet

I en ny studie ska internetbehandling hjälpa deprimerade gravida kvinnor. En grupp där många annars inte söker hjälp.

Många tidigt födda får beteendeproblem

Vart femte barn som föds extremt tidigt får så pass allvarliga beteendeproblem att det påverkar vardagen. Det visar en ny avhandling.

Ny metod för att förhindra blindhet hos för tidigt födda

För tidigt födda barn riskerar att drabbas av ögonsjukdomen ROP, som kan orsaka blindhet. Nu har forskare hittat ett sätt att identifiera vilka barn som drabbas – utan plågsamma ögonkontroller.

Screeningmetod ska sänka dödligheten hos foster

En screeningmetod ska testas på gravida kvinnor. Förhoppningen är att det ska leda till färre fall av för tidigt födda samt sänka dödligheten och sjukdomar hos barnen.

Ny forskning: Paracetamol kan användas av gravida

Du som gravid kan fortsätta ta paracetamol. Detta skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Paracetamol under graviditeten kan ge barnet adhd

Enligt en ny stor studie ökar risken att barnet ska drabbas av adhd om mamman äter paracetamol under graviditeten. Ju längre mamman ätit paracetamol, desto starkare samband.